Dag 16 – Syrlig spenatgryta med ris

Denna syrliga rätt lutar mestadels åt att vara kall i sin natur – och ännu kallare kan den göras om man äter den i kombination med färskpressad citronsaft vid servering. Spenatgryta smakar som bäst med ris!

Ingredienser: 5 portioner

1 gullök
4-5 stora vitlöksklyftor
1 kg spenat (färsk eller frusen)
500g lammfärs
Koriander, 1dl eller mängd efter smak (färsk eller frusen)
Salt
Peppar
Salten från en citron
1 tsk sju kryddor
Olivolja

Tillagning:

Finhacka lök, koriander och vitlök, lägg ner de i en gryta med varm olja och stek till löken mjuknat. Tillsätt lammfärs och blanda tills allt är genomstekt. Ha sedan i spenaten och rör om. Smaka av med sju kryddor, salt och peppar.

När allt har kokat upp ska värmen sänkas till medelvärme och sjuda i 15 min. Nu behöver du ha i lite vatten, cirka 2-3 dl men om du använt frusen spenat behöver du oftast inte vatten. Stäm av konsistensen. Låt sjuda ytterligare 15 min på medelvärme. Obs! Grytan ska inte vara alltför vattnig. Stäng sedan av värmen och pressa citronsaft i grytan. Rör om, låt svalna och servera med ris.

Bismillah!