Dag 8 – Söt bön- och grönsaksgryta med chili

Denna gryta har spännande smaker med en bra balans mellan sötma och hetta. Den är godast om grönsakerna i rätten bevarar sin krispighet. Grytan serveras med saftig bulgur som har en varm och fuktig natur, som gör den fastande magen gott. Grytan har en varm natur där chili och honung står för en stor del av denna värme. Önskar man ha en ännu varmare natur kan vita bönor bytas ut mot röda. För mindre värme kan mer paprika tillsättas och mängden honung, ingefära och chili kan minskas.

Ingredienser: 2-3 portioner

 

Sesamolja
¼ blomkålshuvud
1 vitlöksklyfta
½ liten röd chili
1 ½ tsk riven ingefära
½ röd paprika
½ grön paprika
1 msk honung
1 salladslök
3 tomater
2 dl vatten
2 dl kokta vita bönor
1 tsk grovmalen svartpeppar
Salt

2 dl mörk grov bulgur
4 dl vatten
Salt

Gör så här: 

Gryta:

  1. Skär blomkålen i mindre bitar och stek i sesamolja.
  2. Tillsätt hackad chili, pressad vitlök och riven ingefära. Låt stekas tills blomkålen får färg.
  3. Skär paprika i stora bitar och häll över blomkålen.
  4. Efter att paprikabitarna mjuknat något, tillsätt honung och hackad salladslök.
  5. Mixa tomaterna och häll över tillsammans med vatten.
  6. När grytan börjat koka tillsätt bönor, svartpeppar och salt.
  7. Låt puttra i ca 5-10 minuter.

Bulgur:

  1. Tvätta bulgur noggrant och lägg i en gryta med saltat kokande vatten.
  2. Koka på medelvärme tills bulguren sugit åt sig vätskan. För att få en saftig bulgur kan man stänga av spisplattan innan allt bulgurvatten försvunnit.

Servera grytan och bulgur med salladslök eller annat grönt vid sidan. Bismillah!