Sömn

Vikten av sömn och dess nödvändighet för människan att vila ut och återhämta sig, är vida känt. Gud säger i den heliga Koranen: ”och Vi har skänkt er sömnen som ett avbrott för vila” (78:9).

Kvalitén på sömnen påverkas av olika faktorer och man kan vara mer eller mindre utvilad efter att ha sovit. Livstilen idag gör att många sover senare på natten och vaknar senare på dagen. En del går så långt som att vända på dygnet och vara vaken hela natten och sova bort dagen istället.

Det är viktigt att förstå att sömnen under natten inte går att ersätta med att sova på dagen. Detta tillsammans med oregelbundna sömntider, som är ett annat modernt fenomen, lämnar stora skador på människans kropp och själ, och gör att många är ständigt trötta, har låg energi, vilar inte ut, lider av stress och riskerar att bli kroniskt sjuka i större utsträckning.

För att få ut den största möjliga nyttan av sömn och bli helt utvilad, är det bra att veta hur sömnen fungerar och vad som händer vid olika tider på natten:

  • kl 21-23: under den tiden tas giftiga ämnen bort från kroppen med hjälp av antioxidanter och därför är det bra för kroppen att vara i lugnt läge och vila.
  • kl 23-1: de giftiga ämnen fortsätter att förstöras i levern och då ska man vara i djupsömn.
  • kl 1-3 på natten: rensningen av gifter fortsätter i gallblåsan om man har en bra djupsömn.
  • kl 3-5 på morgonen: fortsätter gifterna rensas i lungorna och därför ser man ibland att en del hostar eller nyser mycket den tiden.
  • kl 5-7: under den tiden förstörs gifter i tjocktarmen och med sömn fortsätter de att stötas ut.
  • kl 7-9: under den tiden behöver hjärnan ta upp många ämnen. Därför är det bra att äta frukost den tiden. För de som är sjuka är det bättre om de äter kl 6:30.

Observera att sova sent och vakna sent gör att många av dessa gifter inte går ur kroppen som de ska.