Dag 21 – Linsgryta med lammfärs

Den här är en enkel och lättlagad linsgryta som kan kombineras med lammfärs. Vill man ha en vegetariskt rätt är det bara till att utesluta köttet. Linsgryta är snäll mot magen och nyttig. Linser är varmt rekommenderade då de mjuknar hjärtat.

Under fastan ökar kroppstemperaturen, varför det är bra att äta kalla rätter. Ingredienserna i denna gryta är mestadels av kall natur men har balanserats delvis genom tillägg av lammfärs och kryddor som är av varm natur. Malen torkad lime, som är en krydda, används dels för dess goda doft, dels för att dölja köttsmaken om man upplever den som övermäktig.

Ingredienser: 2-4 portioner     

150 gram lammfärs
2 dl gröna linser
1 squash
1 medelstor rödlök
2 medelstora tomater
10 dl vatten
Olivolja eller sesamolja
Havssalt, svartpeppar, gurkmeja, curry och malen torkad lime

Tillagning

Börja med att hacka löken och fräs i olja tills det får färg. Tillsätt köttet och stek lite till.

Lägg till linser, tärnad squash och kryddor. Låt det stå stekas stund. Under tiden hacka tomaterna och krossa i en mixer eller mortla dem. Lägg till i blandningen.

Häll i förkokt vatten och låt det småkoka i ca 5 min. Sänk värmen till medel och låt grytan sjuda i 30 min.

Tillsätt havssalt och eventuellt mer malen torkad lime. Smaka av hela tiden!

Servera med dillbulgur eller annat tillbehör. Recept på dillbulgur hittas under rubriken ”Dillburgul”. Bismillah!