Dag 22 – Kafta med kryddigt ris och bönpuré

Denna rätt är väldigt mättande och har en varm natur som den fått av kafta-plättarna och riset som innehåller kanel och kryddnejlika. Därför är det bra att servera med tomater som har kall natur och strö över kryddan summak som balanserar ut köttets värme. Notera att det är viktigt att tomaterna grillas, då det inom islamisk hälsa är icke-rekommenderat att äta icke-tillagad mat tillsammans med tillagad, förutom ex. örter, spenat, oliver eller inlagda grönsaker. Bönpurén är varm men kan balanseras ut om det tillsätts rikligt med citronsaft och mängden tahini och olivolja minskas.

 

Ingredienser: 2 portioner

Kafta:

250 g lammfärs
½ lök
Persilja
½ tsk kanel
½ tsk svartpeppar
Havssalt

Ris:

Sesamolja
1 ½ dl jasminris
7 st torkade blommor av kryddnejlika
1 liten bit av en kanelstång
Havssalt
2 ¼ dl kokt vatten

Bönpuré:

1 dl vita bönor
1 msk tahini
1 vitlöksklyfta
1 msk olivolja
Citronsaft
Spiskummin
Havssalt

Tillbehör:

Körsbärstomater på kvist
Summak
Persilja

Gör så här:

Ris:

1. Blötlägg riset i kallt saltat vatten i ca 1 timme.
2. Häll bort vattnet, för över riset till en gryta och stek i någon minut i sesamolja tillsammans med kanel, kryddnejlika och salt. Tänk på att ha i mindre salt, då riset legat i saltat vatten under en längre tid.
3. Häll i kokt vattnet och sänk spisplattan till medelvärme.
4. När en liten mängd vatten är kvar, då man börjar ana riset, kan spisens värme sänkas till lägsta nivå.
5. Riset är färdigt då all vätska sugits upp.

Kafta:

6. Sätt ugnen på 200 grader.
7. Grovhacka lök och persilja och kör i en matberedare eller en hackare kopplad till mixer.
8. Blanda köttfärsen tillsammans med den hackade persiljan, löken, kanel, svartpeppar och salt.
9. Forma plättar utav köttet, placera i en ugnsform och skjut in i ugnen. 

Bönpuré:

10. Blanda bönor, tahini, pressad vitlöksklyfta, olivolja, salt, citron och summak efter smak, i en matberedare eller hackare. Mixa allt till en slät puré.

Lägg upp kafta, ris och bönpuré på en tallrik. Garnera med grillade körsbärstomater på kvist, summak och persilja. Sedan är det bara att börja med ett Bismillah!