Fyra khelt

Inom islamisk hälsa kan slöhet d.v.s ett tillstånd av orkeslöshet kombinerad med minskad motivation och likgiltighet, bero på själsliga eller kroppsliga faktorer. Båda dessa är dock sammankopplade och har stor påverkan på varandra och därmed kan det vara svårt att avgöra vilket av dessa det är som latheten hos en person grundar sig på egentligen. Exempelvis om en person har ur själslig synpunkt drabbats av depression, kommer denna depression också påverka kroppen och visa tecken på lathet hos personen. Eller om en person har drabbats av nedkyld mizaj och kylan har tagit över kroppen, kommer risken för personen att drabbas av själsliga och psykiska sjukdomar att öka.

Människans kropp har fyra khelt (slem) vilka är: damm (blod) som är varm och våt, safra (galla) som är varm och torr, soda (mjälte) som är kall och torr, balgham (slem) som är kall och våt.

När dessa fyra khelt finns i kroppen i lika mängd balanserar de ut varandra och då har människan sin fulla hälsa. Men när denna balans försvinner uppkommer sjukdomar. Grunden till många sjukdomar som många drabbas av är just att någon eller några av dessa khelt ökat på bekostad av de andra och att dessa fyra khelt kommit ur balans.

Behandling och bot mot kroppslig slöhet:

Om balgham (slem) får övertaget d.v.s. att dess mängd i kroppen blir mer än vad det bör vara, frambringar det sjukdomar som glömska (alzheimer), segt och svagt minne, depression, orkeslöshet och brist på pigghet, matthet, lathet, ledvärk, benvärk, trötthet där personen sover mer men inte känner sig piggare o.s.v.

Övertaget av balgham framkallar alltså slöhet och lathet hos personen och för att bota det måste personen använda mat och ämnen som driver ut extra balgham och motverkar den. Eftersom balgham har kall och våt natur, måste man använda ämnen som har varm och torr natur för att minska och motverka balgham.

Några bot mot balgham:

– Honung är mycket nyttig för balghami personer, speciellt om de drabbats av blodbrist.

– Svart brödkummin har visat sig mycket effektiv som bot för övertaget balgham och den kan användas som pulver tillsammans med annan mat bl.a. ris

– Olibanum (kondor/bastaj) från rökelseträd är bra att använda 3 ggr dagligen och varje gång ta en bit, lika stor, som en kikärta och tugga den i 15-20 minuter och sedan svälja saliven. Då den kan vara något bitter i smaken och alla inte tål bitterheten, kan den också användas som pulver blandat med honung.

– Oliver är också mycket bra och kan ätas tillsammans med mat. Man kan även använda olivolja för massage bl.a. mot ledvärken som kan uppstå.

– Kanelstång bryggd som te är också mycket effektiv mot överflödig balgham.

– Nötter som mandel, hasselnötter och annat är också att rekommendera.

– Även kardemumma, ingefära, saffran, peppar, sesam, sesampasta, kikärtor, varma örter som t.ex. mynta och kyndlar (marze), vitlök, frukter som äpple, päron och vindruvor varav samtliga är varma till sin natur, är också bra och nyttiga mot balgham.

Ibland kan det hända att en person sover på natten men kan inte ta sig upp ur sängen på morgonen trots att den sovit tillräckligt länge. Anledningen kan alltså så som nämnts vara att balgham fått övertag i kroppen eller huvudet. Ibland kan sömnen också efterföljas av huvudvärk och kroppsliga värker. För att bota detta kan luktande på rosenvatten eller extrakten av damascenerrosor (mohammadi blomman) vid sömn hjälpa. Även röken av harmel (espand/harmal) är effektiv för att minska övertaget av balgham och hjälpa sömnen.

Behandling och bot mot själslig slöhet:

Det som nämndes handlade om slöhet och lathet när den hade sin grund i kroppsliga faktorer. Men om det beror på själsliga faktorer, vad kan man göra då?

– Kontakt och umgänge med pigga, energiska, glada och aktiva personer kan vara av stor hjälp. Människan påverkas mycket av dem hon umgås med. När vi umgås med personer eller i samlingar som har märkbar pigghet och glädje, och ur inre energisk synpunkt har mycket energi, kommer dessa egenskaper säkerligen påverka oss och alla som umgås i den kretsen. Alla har säkert någon gång stött på någon som har så fin, energisk och positiv bemötande att effekten fortsätter påverka oss även efter flera timmar. Självfallet gäller även det motsatta d.v.s. om vi stöter på personer med ful och dålig bemötande kommer det påverka oss negativt. Islam har därför befallt oss att vara uppmärksamma och medvetna i valet av umgänge och vara noga med vilka kretsar vi befinner oss i, då egenskaperna och beteendena av de personer vi umgås med påverkar, smittar av sig och sätter spår på oss utan tvekan. Så ett av sätten att bota själslig slöhet är att umgås med aktiva, energiska, målmedvetna och positiva människor.

– Reflektion och dyrkanshandlingar, både individuellt och i grupp, kan också vara en stor hjälp. Att be, speciellt när man deltar i samlingsbön tillsammans med andra, recitera eller lyssna på Koranen, recitera duaa från Ahl al-Bait(A) och liknande, kan ha en upplyftande effekt för de som lider av själslig slöhet och brist på motivation. Genom inlevelsen, påminnelsen och reflektionen dessa triggar kan de hjälpa människan att se saker i rätt perspektiv och med det fyllas av energi och motivation samt få sin målmedvetenhet och fokus tillbaka och återställas med Guds hjälp.