[vc_row][vc_column][vc_btn title=”Ställ en fråga till hälsoguiden” style=”3d” color=”green” size=”lg” link=”url:http%3A%2F%2Fdvv.se%2Fislamiskhalsa%2Fstall-din-fraga%2F||”][vc_separator][vc_column_text]

Frågor & Svar

Man kan ta en knippe vitlök (färsk vitlök som klyftorna inte än delat sig helt) och koka det i vatten eller lägga det på ris och låta det lagas med ångan. Varje dag man ska äta en klyfta av det på morgon, en vid middag och en på kvällen. Man kan använda det 1-3 dagar.
Honung till barn under ett år rekommenderas inte. Barnets mage kommer inte kunna tåla det varma våta från honungen. Annars kan finnas risk för att utveckla säsongsallergiska sjukdomar. Det kan också finnas en viss risk att det kan leda till Botulism sjuka som är en slags förgiftning och infektion som orsakas av en bakterie och kan leda till paralysering. Det kan vara dödlig och förekommer i alla världsdelar utom Afrika. När barn växer så utvecklar dem skydd mot det. Nyttan av honungen ska nå till barnet genom att mamman äter honungen istället. Barnet efter 2 månader ska få honungen helst från mammas mjölk eller genom att man blandar den med vatten.
Genom att drick vattnet av kokta rödbetor kan man sänka och kontrollera blodtrycket. En kopp rödbetsjuice två gånger per dag hjälper de som har högt blodtryck.
Fråga: Jag har funderat lite på kopplingen mellan tab' och aptit. Om en person är ständigt sugen på fräsch och sur mat som exempelvis citron och yoghurt. Är den personen kall eftersom dess tab' strävar efter samma tab', eller är den personen varm och dess inre natur strävar efter att neutralisera dess tab'? Eller finns ingen koppling mellan det man är sugen på och tab'? Svar: Det finns någon slags koppling men om man ska lyssna på det eller inte beror på om man är balanserad eller inte och om man är frisk eller inte. Om man inte är balanserad och frisk eller man är van att äta av vissa mat, kan man bli sugen på saker som inte är helt bra för en. Är man i mer kall ska man inte lyssna för mycket på sugen efter kalla saker som sura brukar vara. Är man varm ska man inte heller ta varma utan mosleh även om man blir sugen. Även om man i stunden inte känner mycket kan man få sjukdomar sen. Man märker skillnaden av att må bra efter att man tar med mosleh nu än från innan när man åt utan.
Det bästa är att söka upp en kunnig som kan veta bättre. Ibland kan det vara så att man har en natur i grunden men av olika anledningar som svår sjukdom under barndom eller chock, man får samma natur som den och ens egen rubbas. Därför de vill också veta hur man var som barn.
Barnets lilla och mjuka tandkött klarar inte smärtan av nya tänder som håller på att växa fram och därför brukar de små änglarna passera denna period alltid med rastlöshet, gråt och sjuka. För att underlätta för sin älskade ängel kan det vara bra att prova följande lösningar: En ren fuktig handduk som är kall är ett bra sätt att lindra. Man kan lägga handduken på tandköttet för barnet att tugga. Det går även att lägga en isbit i handduken och genom handduken på tandköttet. Det är viktigt att binda isbiten och var försiktig för att den inte ska hoppa i halsen på barnet. Man kan även dränka handduken i kamomillte och lägga det i kylskåp för att den ska bli kyld och sval. Även plastringar som finns ute fungerar på samma sätt och ska läggas i kylskåp för kylan lindrar. Det finns även en variant som vibrerar när barnet tuggar på det och det kan hjälpa också men behöver också läggas i kylskåp. Frysta livsmedel som barnets egen mat som den äter i den åldern kan också läggas i frysen för att bli lite kall och när barnet äter och tuggar hjälper det mot smärta. Fryst banan eller fryst mjölk fungerar bra också För barn som tar napp kan nappen läggas i frysen också för barnet att använda. Färsk morot som inte är helt fryst men är kall kan också användas. Då ska man använda en stor hel morot så inte barnet råkar bita av och få det i halsen. En kall sked som lagts en stund i kylen kan barnet också få att tugga på. Ett kallt äpple som halkar på barnets tandkött när den biter är också både gott och bra för att lindra smärtan.
Fråga: Det finns mediciner som man kan köpa på apotek och som får menstruationen att försenas så att man kan utföra ziyara. Går det bra att ta dessa mediciner eller finns det naturliga alternativ som kan användas istället? Dessa tabletter och mediciner rekommenderas inte. Det finns inte något ersättning för dem heller eftersom det är en naturlig process i kroppen som man inte ska lägga sig i och rubba. För ziyara resor finns det lagar i religionen och man bör inte skada sin kropp genom att använda dessa mediciner.
D-vitamin kan inte fås i tillräcklig mängd via maten. Den fås mest från solen och därför man måste vistas ute på våren och sommaren från dhuhr bön till asr bönen. Det är den tiden som solen ger D-vitamin. Solen är egentligen den enda D-vitamin källan som ger tillräcklig dos som man behöver. Det lilla som kan komma från maten är lite från råg, fisk, ko lever, ost, äggula, smör, mjölk och champinjoner. Men för att få tillräckligt med D-vitamin från dem så måste man äta mycket av dem att det blir orimligt. Exempelvis för att få D-vitamin av ägg måste man äta 35 st och att äta så många ägg är inte bra heller för den skapar skada i något annat.
Nästan alla skal och fruktfett har mer nytta än fruktköttet ofta om de inte fyllts med kemikalier.
Att äta fisk med citron som båda har kalla natur rekommenderas inte för dem som har kall natur. Den kan orsaka mer trötthet och svårare att smälta maten hos dem. Den kan t.o.m orsaka större sjukdomar om man med kall natur äter dem väldigt ofta tillsammans. Vi har riwayat som säger om fisk ska ätas, ska den ätas med dadlar, honung, valnötter, sesam, ingefära eller med varma kryddor. Om fisk inte äts med sin mosleh riskerar man att få hjärtinfart och MS. Istället för citron kan man använda sig av pomerans - ser ut som apelsiner och smakar sötsurt - och vitlök. De är båda bra och har varma natur. Fisk ska helst undvikas under kvällen.
Om man inte hittar schampo utan kemikalier, är det bästa att använda barnschampo då de har mindre extra skadliga medel.
Bulgur är varm och våt. Den rekommenderas mycket och kan ätas istället för ris.
I huvudingredienser spelar ofta mängden roll och kan vara avgörande men i en del andra, ofta tillsatta ingredienser kan det handla om deras styrka. Bästa exemplet på detta är kryddor som man använder mycket mindre mängd av men kan klara att balansera ut en stor mängd huvudingrediens som ris. Man kan alltså säga att olika mat ligger också på olika rutor i den natur-skalan, precis som varje person hamnar på ett när man gör testet. Så det är olika styrka mellan olika ingredienser och kryddorna också. Ofta måste mosleh ha motsatt natur men inte alltid. Det beror delvis på vad man vill göra och vad man vill uppnå. Vissa mosleh förstärker effekten av ingrediensen för att få ut mer av det.
Om man skulle vara bara torr eller bara fuktig betyder det att man ska neutralisera varm och kallt mot varandra men äta saker som är mer fuktiga för att kompensera för sin torra. Så om man äter något varmt man ska äta något motsvarande kallt så slår dem ut varandra. Tillsammans med mat som är mer fuktigt.
Apelsinjuice, Limejuice sharbat för sig eller med jätte lite honung, päron, gurkjuice är alla bra mot feber. 1 matsked honung + 1/4 tesked kanel som hostmedicin kan användas också.
Färsk dill är bra för andnöd men man ska inte överdriva i användning av den. Blanda ett glas vatten med en tesked äppelvinäger och gurgla eller tvätta näsan med det, hjälper mot nästäppa. Men man ska vara försiktig så man inte använder för mycket tryck eller rör näsan och andningsvägar hursomhelst. Vill man slippa nästäppa ska man undvika mejeri då de produkterna och speciellt mjölk, bildar slem och är inte bra för de med andningsbesvär. Äta hett mat med peppar, rättika, rädisa, ingefära minskar nästäppa och är en bra anti slem.
Nejlika har effekten att få värk att domna och samtidigt har lugnande effekt mot hosta och ont i halsen. Ta 5-6 kryddnejlikor i 250 ml honung och låt stå under en natt i kylskåp. Dagen efter räcker det med att ta ut kryddnejlikorna från honungen och använda sirapen.
Blanda lite honung, kanel och gurkmeja till en deg och varje halvtimme lägg av den lika stor som en kikärta där det gör ont.
Det beror delvis på personens mizaj för att veta vad orsaken är och hur det ska botas bäst. Några sätt generellt är: 1. Ta en syltsked loppfrö i ett glas kokande vatten 5 minuter. När vattnet kallnat lite men inte är helt hett men varmare än ljummet, ska man dricka av det. 2-3 glas per dag för att det ska botas efter ett tag. 2. Dricka ett glas khakeshir/stillfrö på morgonen på tom mage 3. Blandad ett glas selleri juice med morotsjuice 4. Blandningen av en matsked ros pulver med ett glas yoghurt utan fett 5. Äta 6 oliver tillsamamns med maten 6. Blanda kasni/cikoria extrakt med honung och dricka en liten teglas av det på morgonen som första sak 7. Dagligen äta grösnsaker och örter dill, persilja, sallad, koriander tillsammans med maten 8. Äta ordentlig komplett frukost 9. Äta lätt mat på kvällen
Denna metod är provad och bra för alla. För att bota ont i halsen när det orsakas av infektion är bästa sätt att gurgla. Ett sätt som botar snabbt och effektivt är att lägga lite salt och bikarbonat och stärkelse i ett glas vatten och blanda dem bra och varje dag 3 ggr gurgla med det.
Det bästa är att söka upp en kunnig som kan veta bättre. Ibland kan det vara så att man har en natur i grunden men av olika anledningar som svår sjukdom under barndom eller chock, man får samma natur som den och ens egen rubbas. Därför de vill också veta hur man var som barn.
Att vara smal och underviktig kan bero på olika saker: - Det kan ha genetiska orsaker när personen annars är helt frisk, har tillräcklig med ork och energi, mår bra och lider inte på något sätt av svaghet, snabb trötthet eller andra problem. Denna sort av undervikt behöver inte botas så länge det inte skapar problem. - Det kan bero på speciella sjukdomar eller parasiter som inte låter kroppen producera tillräckligt blod med bra kvalitet eller musklerna inte lyckas dra till sig näringen bra o.s.v. - Det kan bero på mazaj och hur man hanterar den. Torrhet i mizaj och kroppen orsakar undervikt och de flesta som är smala har antingen varm och torr eller kall och torr mizaj. För de gäller det först och främst att minska torrheten och öka fukten i kroppen för att gå upp i vikt. Generellt ska de med varm och torr safra mizaj äta mat som har kall och våt natur och de med kall och torr soda mizaj äta mat som har varm och våt natur. För att vara säker på vilket av dessa orsaker gäller är det viktigt att gå till läkare och genom prover se att allt är som det ska, alla värden är normala och inga tecken på sjukdomar finns. När allt visat sig vara som det ska kan, förutom det som nämnts ovan för safra och soda mizaj, följande göras: Mat som hjälper: - Kött och kikärtsvatten (abgosht/may la7am) - Halva/halawe gjord på vete-, ris- eller mandelsmjöl - Rismjölk – speciellt på morgonen som frukost hjälper det med vikten men är också mycket nyttig och stärkande för kroppen allmänt och ser till att blod med bra kvalitet produceras - Pache (fårskalle och ben) - Olika sorters gröt gjort på vete och andra grödor - Sesam med socker - Köttet av sparv (gonjeshk/’asfoor), vaktlar (belderchin) och perdix (kabk) är mycket bra om man kan få tag på det - Salladsblad - Ris - Bröd - Söta granatäpple - All mat som är fuktigt och ökar blodet - Äta honung efter maten - Under 2 månader äta som första sak på morgonen torkade fikon som lagts i blöt i anis extrakt – det ser till att vägarna som näring transporteras genom öppnas upp. 10 fikon för vuxna och 5 för barn per dag är tillräckligt. Övriga rekommendationer som hjälper: - Duscha med varmt vatten som hjälper näringen att nå fram till muskler. För varmt vatten däremot kan också orsaka viktnedgång. - Efter dusch, 10-15 minuters massage i cirkelrörelser med oljor som har våt natur t.ex. viololja som hjälper huden att hålla fukten bättre. Personer med safra mizaj kan även använda salladsbladsolja medan de med soda mizaj kan även använda mandelolja. - Lätt idrott speciellt på morgonen hjälper att gå upp i vikt. Maten som man äter därefter kan bättre tas upp av kroppens vävnader. Tung idrott däremot kan orsaka viktnedgång. - Lukta på goda dofter stärker hjärtat och får blodet att bättre cirkulera i kroppen vilket hjälper mot svaghet i kroppen och undervikt. - Undvik oro och deprimerande eller onödiga tankar och försök umgås och vara glad - Undvik att prata mycket för att en av de saker som orsakar undervikt är att prata för mycket då det sätter stor press på nervsystemet Ibland kan själva aptiten vara ett problem som gör att man äter lite. - De med safra mizaj kan äta en halv matsked granatäpplesirap (robb anar/romman) eller ta cikoria extrakt (kasni) före maten. - De med soda mizaj kan ta en matsked dragon extrakt (tarkhoon) eller röllika extrakt (bomadaran) 3 ggr per dag en halvtimme innan maten. Det finns också ett recept från Abu Ali Sina (Avicenna), som går ut på att på morgonen, efter 10 minuters hoppa rep, dricka ett glas mjölk som blandats med 5-6 dadlar.
Svamp trivs generellt där det är fuktigt och varmt. För att bota klia eller rodnad i ljumske är det viktigt att hålla platsen torr och luftigt så mycket som möjligt, och absolut inte fuktigt. Därför ska man undvika att ha tighta kläder och speciellt plastmaterial. Helst ska man ha bomullsmaterial för att det drar åt sig svett och håller området torrt samt låter fukten avdunsta. Om detta inte hjälper kan man med lite äppelvinäger på bomull badda området 3-4 ggr per dag. Om detta inte hjälper heller kan det behövas antisvamp tvål att tvätta området med och sedan torka det bra. Ibland kan olika svampinfektioner, beroende på sort och drabbad område, behöva starkare medicin och då är det nödvändigt att läkare ställer diagnos och lämplig medicin. Detta för att svampen inte ska bli starkare, få fäste och sprida sig vilket det finns risk för och som gör infektionen svårare att bota. Självmedicinering kan förvärra tillståndet.
Bulgur är varm och våt. Den rekommenderas mycket och kan ätas istället för ris.
Äkta wajebi innehåller en liten mängd arsenik som egentligen är ett giftigt ämne men har en mycket viktig funktion i den form och det dos som det intas av kroppen via wajebi. Detta händer dels via inandning av den doft som wajebi har och dels via det som huden hinner komma i kontakt med under de få minuterna det är på huden. Då är den bl.a. förebyggande och effektiv mot sjukdomar som cancer. I brist på bättre vetande och efterforskning och med tillit på endast de få bristande upptäckter som vetenskapen har hunnit göra hittills, har arsenik tyvärr tagits bort från många wajebi blandningar som finns ute idag. Istället används den i andra former och mediciner som bekämpar samma sjukdomar efter att de angripit. Därmed är det svårt att hitta äkta wajebi överallt utan man måste se till leta hos kunniga specialister inom tebb islami när man kommer till muslimska länder.
Förstoppning kan vara ett vanligt förekommande symptom hos personer med varm och torr d.v.s. safra mizaj bl.a. p.g.a. torrheten i deras natur. Samtidigt är förstoppning en mycket åkomma som måste åtgärdas så fort som möjligt och hållas koll på då det kan orsaka många andra sjukdomar. Läs mer på: http://dvv.se/islamiskhalsa/forstoppning/ För att balansera sin mizaj vilket är det ultimata, är det viktigt att balansera sin kost genom att se till att den är motsatt till den egna mazajen och kompenserar för det som brister. För en safra person som har varm och torr mizaj är det såldes framförallt fuktig och kall kost som gäller. Olika råvaror bl.a. många frukter och grönsaker som brukar ha kall och fuktig natur som t.ex. vattenmelon, zucchini, granatäpple, sura körsbär, plommon, salladsblad, gurka, spenat, citron och det mesta som är surt eller vattnigt rekommenderas. Även vindruvor, trots att de har varm men fuktig natur, är bra då de har laxerande effekt och balanserar ut safra. När det gäller lagad mat rekommenderas framförallt soppor och även vattniga grytor gjorda på kalla och fuktiga huvudingredienser som zucchini, selleri och liknade. Det gäller även att dricka vatten eller svalkande drycker gjord på stillfrö, sekanjabin (vinäger, mynta och honung) och liknade med jämna mellanrum för att kroppen ska få den fukt den behöver. Generellt är det också viktigt att äta fiberrik mat, använda olivolja i sin dagliga kost, tugga maten väl och ta promenader men inte överanstränga sig som varm och torr person då hård träning eller överansträngning ökar värme och torrhet vilket inte alls är bra för safra personer. För mer kan du även läsa följande artikel http://dvv.se/islamiskhalsa/hur-kan-man-atgarda-forstoppning-for-nan-som-haft-det-lange-och-ofta/ och ta hjälp av matlistan samt andra artiklar på hemsidan.
Imam Ali(A) har sagt: Ät inte förrän du blir hungrig och lämna maten medan du fortfarande har lust att äta och innan du är helt mätt. Det finns en riktig matlust som visar sig i form av hunger och en falsk matlust som är bara att man vill äta något. I detta fall handlar det framförallt om att bekämpa sitt nafs och tygla den. Genom att kontrollera och säga nej till sig själv och lusten man har blir man också starkare i att kunna motstå andra lustar än mat. Det är precis det som delvis fastan uppfostrar oss till under månaden Ramadan. För övrigt kan det hjälpa att följa den islamiska matetikettens andra regler däribland att äta två huvudmåltider, en på morgonen och en på kvällen, och under dagen avstå från att småäta eller äta tung mat och nöja sig med sallad eller frukt när man känner hunger. Inför maten tvätta händerna, inleda med bismillah och först av allt en liten nypa salt. Titta på maten när man äter och inte distrahera sig med annat som tv tittande eller prat, drick inget till maten eller strax efter, tugga maten väl och äta med lugn och ro vilket hjälper till i mättnadskänsla och matsmältningen m.m. som du också kan läsa med om på sidan. När kroppen får hjälp i att ta sin tid och äta rätt mår den också bättre och fungerar bättre och den känner mindre behov av att vilja ha mer inshaAllah.
Det beror lite på i vilket sammanhang, så du får gärna referera till specifik artikel som du har läst detta i för mer exakt förklaring. Men generellt är energirik mat inom tebb islami olika råvaror som har högt matvärde d.v.s. som kroppen har lättare att ta till sig och smälta och som har minst avfallsämnen. Inom de olika kategorierna som grönsaker, kött, grödor m.m. finns det vissa råvaror som är mer energirika och matnyttiga än andra inom samma kategori. Exempelvis är fårkött att föredra före andra sorters kött. Några av de mest energirika råvarorna generellt är dadlar, fikon och oliver. Må Gud vägleda och välsigna oss alla till det sanna följet av Hans älskade Profet(S) och Ahl al-Bait(A) i handling och ord och ge oss hälsa i själ och kropp och göra oss till bättre tjänare som alltid står redo och stadigt i Imamens(AJ) tjänst inshaAllah!
Generellt för att hitta medicinska örter och växter kan man vända sig till hälsobutiker som säljer naturmedicin eller butiker som säljer mycket blandade råvaror från hela världen. Det är även möjligt att vissa speciella online butiker som specialiserat sig på just örter och medicinska växter säljer sådant. Alternativet är att försöka få tag på det från speciella örtbutiker när man är på utlandsresa; dock gäller det att kunna namnet på växten på det språk som landet man kommer till talar. Ifall det är något som du har läst på hemsidan så hjälper det om länk till artikeln bifogas för att vidare kolla upp saken.
Tyvärr går de flesta fel väg med den tanken att för att få finare hy och speciellt för ansiktet, måste man använda olika mediciner, växter, krämer o.s.v. Det är en kostsam väg också så man förlorar pengar och förvirras dessutom. Det mest grundläggande i fråga om bättre och finare hår och hud är att äta rätt och ha balans i sin mizaj. Här följer några punkter kortfattat för vad som gäller: - Hud och hår är egentligen en spegel för hela kroppens mizaj och de fyra matsmältningsprocesserna. Om någon av dessa inte fungerar som det ska, kommer det minska hudens finhet. - T.ex. kan dålig matsmältning i magsäcken tillsammans med dåligt fungerande lever leda till olika sorters utslag och finnar. - Äter man för mycket mat med varm natur kan det också öka utslag på huden. - Ökar soda och tjocka ämnen i kroppen så kan det göra huden mörkare. - Om man äter för mycket mat med torr natur får det huden att bli torr och rynkig. - Äter man mycket mat med varm och torr natur ger det ökad safra och hudens färg får en gul nyans. - Fortsatt ätande av mat med kall och torr natur, gör att det bildas bruna fläckar på huden. - Ökad ätande av mat med kall och våt natur, får ansiktshuden att bli hängig, livslös, trött och utan lyster. - Om man överdriver med att äta mat med varm natur, får det hudens porer att öppna sig för mycket speciellt i ansiktet o.s.v. Så i alla fall gäller det att balansera sin mizaj och vara uppmärksam på vad man äter och hur mycket. - Anvädning av industriellt processerade oljor, flytande och fast, och fritering påverkar också huden negativt och får den att föråldras snabbare. - Att dricka kokt vatten rekommenderas för att det är finare vatten och får huden att bli ren och det hjälper att både skydda och ha finare hy. - Förstoppning eller att hålla igen kroppen från att få ur sig avfalls ämnen och giftiga gaser, är viktiga faktorer som hotar hudens och hårets hälsa. - Frosseri och utsvältning d.v.s. överdrift eller underdrift i ätande, leder också till hudens föråldring och att huden vissnar och kroppen tappar sin skönhet. - För mycket och för lite sömn båda, förstör balansen mellan kroppens fyra khelt (slemvätskor) och det förstör huden. - Att avstå från stress, oro, ilska o.s.v. är mycket nyttig och en viktig faktor i sammanhanget. Som en påminnelse: användning av växter, mediciner eller krämer är endast en eventuell komplement till det hela och inte hela lösningen.
Förkylning och rinnande näsa är väldigt vanligt bland barn och spädbarn, speciellt de som har svagare immunförsvar. Dessa barn brukar oftare bli förkylda och förkylningen håller längre hos dem. Några bra sätt som kan användas för att minska febern som uppkommer i samband med förkylningen, är att tvätta barnets fötter med svalt vatten och/eller lägga handduk som nedblötts i svalt vatten på barnets kropp bl.a. panna och fötter. Det kan minska barnets feber i upp till en grader. För ökad effekt kan man hälla lite vinäger i vattnet och tvätta barnets kropp med den blandningen och sen låta barnet sova. Det kan vara bra att göra detta 2-3 gånger under dagen för att febern ska lägga sig.
Följande kan göras: -Om det finns direkt till hands kan bikarbonat blandat med lite vatten kan läggas på bistinget för minskad värk. Annars är is också en bra smärtstillande som minskar svidande. -En blandning av bikarbonat och äppelvinäger har antioxidant efter och är bra för eventuell inflammation som kan uppstå. Det kan svida lite i början. -Man kan även lägga riven lök direkt på där man blivit stucken. Det svider i början men det hindrar uppsvällning. -Smörja med honung både lugnar smärtan och hindrar att det sväller upp mycket. En potatis som man delar i halv kan gnidas på platsen för att minska värk och svidande. Det gör att bistinget också läker snabbare. Färsk malen persilja är också bra att lägga på.
Eksem är oftast till störst del ett symptom på en intern problematik som har alltsomoftast med lever eller njurar att göra. För att kunna hjälpa dig bättre måste vi först reda ut vilken mizaj (natur) du själv har för att utifrån din mizaj reda ut vad den bakomliggande orsaken till eksemet är. Tills vidare råd: avstå helt - minst i 14 dagar - från chips, godis, sötsaker och liknande, vitt socker, friterat, kolsyrat, konserverade medel och allt som är onaturligt. Syster, försök verkligen att avstå helt och hållet från allt det som nämnts och allt som kan innehålla onaturliga ämnen och ät så enkel och naturlig mat som möjligt. Ju bättre du avstår desto tydligare märks skillnaden. Se vad som händer och återkom. Avstå även från schampo och andra tvättmedel. Det finns en naturlig tvål som blivit känd som "sabon ragi" - om du kan få tag på den är det bra att använda. Annars försök använda något väldigt mild utan tillsatser.Testa även att använda kokosolja på en liten begränsad del av kroppen, smörja in och se vilken reaktion det ger.
[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row css=”.vc_custom_1462281965101{margin-top: 100px !important;}”][vc_column][vc_text_separator title=”Ställ en egen fråga”][vc_column_text]Om du inte finner svar på din fråga genom de befintliga artiklarna eller genom frågorna ovan så kan du alltid ställa din fråga direkt till oss. Frågan kommer senare att publiceras på sidan under Frågor och Svar.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column]

    Namn (obligatoriskt)

    Email (obligatoriskt)

    Ämne

    Din Fråga

    [/vc_column][/vc_row]