Dag 15 – Bulgur med kikärtor och zucchini

Denna rätt är väldigt snabbtillagad och lätt för magen, samtidigt som den är mättande då den äts med bröd. Dess enkelhet gör att det är väldigt gott att äta smaskiga örter till. Rätten är balanserad men något varm i sin natur och därför kan man äta yoghurt till, speciellt då kroppen generellt får ökad värme under fastan. Bulgur i maträtten ska vara mörk men kan vara både finmalen eller grovmalen, dock föredras grovmalen under månaden Ramadan då den bidrar till en ökad mättnadskänsla.

Ingredienser: 2-3 portioner

sesamolja
1/2 lök
1/3 squash
2 dl förkokta kikärtor
3 dl mörk finmalen eller grovmalen bulgur
3 tomater
svartpeppar
kanel
havssalt
4 dl vatten (för finmalen) eller 6 dl vatten (för grovmalen) 

Gör så här:
1. Hacka lök och stek i sesamolja.

2. Tillsätt riven squash när löken mjuknat.

3. Stek i några få minuter innan tvättad bulgur och kikärtor tillförs.

4. Mixa tomater till en tomatsås och häll över bulgur.

5. Tillsätt havssalt och krydda med svartpeppar och kanel utefter smak.

6. Häll över vatten och låt koka under medeltemperatur tills bulgur sugit åt sig vätskan och blivit mjuk.

Servera tillsammans med fullkornsbröd,valfria örter och grönsaker så som koriander, persilja, salladslök, mynta, spenat, rädisor och turkisk paprika, och eventuellt yoghurt.