Bordsskick

Imam Ali(A) har sagt: den som äter på tom mage och med ren magsäck, och tuggar maten väl, och slutar äta innan den blir mätt, och inte hindrar sin mage och tarm att tömmas, kommer inte drabbas av någon sjukdom tills den dör.

  • Drick ett glas vatten i tre klunkar, en halvtimme före maten.
  • Ät bara när du är hungrig och sluta ät innan du blir helt mätt.
  • Tvätta händerna innan maten och sätt dig vid maten utan att ha torkat händerna, titta först på matbordet och maten så att du även åtnjuter ätandets psykiska njutning.
  • Säg bismillah (I Guds Namn) vid början av maten men om det är mer än en rätt framdukad, är det mustahab (rekommenderat) att säga bismillah vid början av varje rätt.
  • Ät med höger hand.
  • Ät två måltider; ett i början av dagen och ett i början av kvällen, och om du är van att äta lunch, ät något mycket lätt.
  • Tugga maten väl för att på så vis trigga mättnadscentrum i hypotalamos i hjärnan som gör att du känner dig mätt. Samtidigt bidrar det till en fullständig utsöndring av salivkörtlarna och matsmältningen ske bättre och förhindra förstoppning.
  • Vegetarisk mat är bättre anpassad för kroppen.
  • Ät lugnt och långsamt; det är så viktigt att enligt Imam Ridha(A) räknas inte den tiden som man sitter vid matbordet till livets gång.
  • Värden ska börja äta först av alla och sluta sist av alla.
  • Samla det som faller på eller utanför matbordet och ät det, men om ni äter ute i naturen är det mustahab (rekommenderat) att lämna det som faller till fåglar och andra djur.
  • Efter att ha ätit, lovprisa Gud världarnas Herre och tvätta sedan händerna och torka med handduk.