Varför blir tänder gula?
Några saker som orsaker detta är:
- att äta och dricka varmt och kallt samridigt
- äta fisk med ägg
- äta för mycket smörgåskrasse och gräslök utan deras mosleh som är koriander
- äta snacks och ett ständigt småätande
- ökningen av oren safra khelt (gallblåsa slem) och samlingen av kroppens gula gaser i kroppens övre del
- att dricka kolsyrade färgade drycker som får fosforitsyran att öka och rubbar tandbenens densitet
- magsyrereflex uppåt
- att äta onaturliga sötsaker som produceras i fabrik
- att tugga kemiska och onaturliga tuggummi
- blodiga och varifa sinus-infektioner som rinner neråt mot käkarna
- tredje halsmandeln som orsakad av att äta kakor, choklad och snabbmat m.m.
Varför blir tänder svarta och gråa?
- att tänder blir svarta och auberginefärgade beror på samlandet av soda khelten (mjälte slemen) i käkarna, täpptheten av kärl och mjältens bristande arbete som måste botas genom en blandning av vit anis (anison), mastix (mastaki) och malört (afsentin) som alla har varm och torr natur, i form av bryggt örtte som ska drickas varannan dag.
För bättre hälsosammare tänder:
- borsta tänderna genom att hälla natriumvätekarbonat s.k. bikarbonat och salt på borsten och tvätta hela munnen
- använda meswak (swak) trä som man borstar tänder med och växer i Arabien
- då och då använda en örtte gjord på blandningen av stockros blomman (khatmi), viol, portlak (khorfe), koriander, kamomill (baboone) och malva blomman (panirak)
- då och då gurgla och skölja munnen med stockrosextrakt och kamomillextrakt
- äta salladsblad med vinäger eller honungssekanjabin
- bita i äpple
- använda olivolja istället för vegetariska oljor
- varannan dag suga på en vetekornsstor olibanum som kommer från rökelseträdet
- borsta tänderna efter sötsaker
- en gång i veckan gurgla utspädd kryddnejlika (mikhak) extrakt eller suga på några kryddnejlikor
Vitare tänder:
- hemmagjord vinäger och färsk citronsaft
- bita i färsk morot
- undvika rökning och ohälsosamma drycker
- med jämna mellanrum använda en pulverblandning av gurkmeja, lagerblad och kryddsalvia (maryam goli) på tandborsten som tandkräm
- smörja tänder och i synnerhet tandkött med honung två ggr per dag
- undvika fabriksproducerade tandkräm och andra tandkräm med okänt innehåll
Får bort plack från tänderna:
Plack och tandköttsblödning orsakas av otillräcklig omhändertagande av mun och tänder. Detta förvärras av att dagens mat, i jämförelse med förr i tiden då man åt mer rå och färsk mat, är maten numera tillagad och därmed behöver den inte tuggas lika mycket och kan smälta snabbare som medför att det i längden bildas gul och brun plack på tänderna.
- För att få bort plack naturligt utan stora kostnader hos tandläkare, ska några bitar av valnötters hårda skal läggas i vatten och få koka i 20 minuter. När det kokta vattnet kallnat ska blandningen silas och det är den vätskan som blir kvar som hjälper mot plack. Tänderna ska då borstas 3 ggr per dag med den vätskan. Om detta upprepas i 2 veckor kommer plack och missfärgningar att försvinna. Denna metod hjälper även om man har problem med blödning i tandköttet då denna blandning har bakteriedödande och antiinflammatorisk effekt.