Linssoppa med gröna linser

Soppa är en varmrätt som oftast tillagas under kallare årstider samt under fastemånaden Ramadan. Att denna rätt är en varmrätt betyda inte att den är av varm natur utan det är ingredienserna som avgör maträttens natur.

Linssoppa är en enkel, god och nyttig soppa som går att laga med få ingredienser och på kort tid. Gröna linser har en kall och fuktig natur – därför har man olivolja, lök, spiskummin och mynta för att neutralisera men även för att ge en god smak åt soppan. Profeten(S) säger om linser: ”Linser mjuknar hjärtat och låter tårar rinna lättare.”

Ingredienser: 2 portioner

1 dl gröna linser

6 dl vatten

1 och ¼ gul lök

1 medelstor potatis

2 msk olja

Salt, peppar, spiskummin, torkade mynta och citronsaft efter smak

Tillagning

Börja med att blötlägga linserna ca 2 timmar innan tillagning men helst kvällen innan för att förkorta tillagningstiden.

Hacka löken och fräs i olivolja tills de får färg. Tillsätt linserna och fortsätt fräsa lite till. Häll i vattnet och låt det småkoka tills linserna börjar mjukna (tar ca 20 min). Under tiden, hacka potatisen i små bitar och lägg i grytan. Låt det stå och småkoka en stund. För en slät soppa kan soppan med fördel mixas. Smaka av med salt, peppar, spiskummin och en skvätt citronsaft.

Fräs ungefär ¼ hackad lök och garnera soppan tillsammans med torkade myntablad. Droppa över olivolja. Servera med Bismillah!