Dag 2 – Köttbullsgryta med dillbulgur

Inom islamisk hälsa är lammkött en av de bästa köttsorterna då det passar de flestas natur trots att den är av varm och fuktig natur. Denna typ av kött är snällare mot magsäcken och smälts lättare. Denna maträtt är av varm natur och består huvudsakligen av lammkött, bönor och är smaksatt med härliga kryddor och örter.

Ingredienser: 4-6 portioner

Köttbullsgryta:

250 g lammfärs
1 st riven gul lök
250 g kokta kidneybönor
250 g kokta kikärter
100 g hackad persilja
3 medelstora potatisar
5 st mogna tomater
1 liter kokt vatten

Havssalt, gurkmeja, spiskummin, curry och grovmalen svartpapper

Olivolja/sesamolja till stekning

Burgul:

2 dl burgul
5 dl vatten
2 msk dill (gärna färsk)
2 msk olivolja
1 msk havssalt

Tillbehör:

Bladgrönsaker och oliver till servering.

Tillagning:

Köttbullsgryta:

Börja med att blanda köttfärs, riven lök, hackad persilja, havssalt och kryddor i en skål. Ta upp lite av blandningen och forma till en rund boll. Stek köttbullarna på medelvärme därefter i en stekpanna i uppvärmd olja.

Krossa eller mixa tomaterna till puré och lägg den sedan i en stor kastrull. Blanda resten av ingredienserna och tillsätt de stekta köttbullarna. Salta, krydda och eventuellt tillsätt hackad persilja. Häll därefter i kokt vatten. Låt det småkoka i 10 minuter. Sänk därefter värmen till medelvärme och låt grytan sjuda under cirka 40 minuter.

Burgul:

Koka vatten, häll i burgul och smaksätt den med havssalt, dill och olivolja. Låt det stå en stund tills allt vatten har avdunstat och burgul har tillagats. Tillsätt olivolja.

Lägg upp maten i en tallrik med grönsaksblad och oliver som tillbehör. Servera med bismillah!