Dag 1 – Bamia- okragryta

Bamia är en gryta med okra och lammkött som är en omtyckt rätt i mellanöstern. De färska okran i grytan ger en behaglig och smaklig doft tillsammans med vitlök som smälter i munnen då de har fått kokas i grytan och blivit mjuka. Den här rätten går att laga både vegetarisk eller med lammkött. Eftersom det inte är gynnsam mot magen att äta kött varje dag under fastemånaden så är detta recept vegetarisk. Okra har en kall natur som balanseras med vitlök då den är av varm natur därför är det lätt att ändra grytans natur genom att öka eller mängden kall/varm råvara. När man fastar ökar kroppsvärmen därför är det bra att äta rätter med kallare natur ibland.

Ingredienser: 4-6 portioner

400 g okra, helst färska
1 hela vitlökshuvud
1 gul lök
1 dl finhackade persilja/koriander
4 stora tomater
1 liter vatten
1 tsk gurkmeja
1 tsk svart peppar
Havssalt
Olivolja/sesamolja till stekning

Tillagning:

Börja med att skölja okra, grönsaker, skalade vitlök och lök. Finhacka persilja/koriander, hacka löken och dela varje vitlöksklyfta i halvor (kan uteslutas om man helst vill ha de hela). Mixa tomaterna slät.

Fräs löken i en gryta och tillsätt okra. Fortsätt steka tills de ändrar färg. Häll sedan över persilja/koriander, vitlök och hackade tomater. Rör om en stund. Smaka av med svartpeppar, gurkmeja och havssalt och rör om. Häll över mixade tomater och kokt vatten. Låt grytan stå på medelvärme och småputtra i ca 30  min eller tills okran och vitlöken har mjuknat och grytan tjocknat.

Om man helst vill ha lammköttbitar med i grytan så ska man steka köttbitarna med lök, hälla på vatten och krydda. Sedan låta det puttra en bra stund. När köttet är skört ska det blandas med okragrytan och låta grytan sjuda en stund på lågvärme.